Animal assisted therapy is een vorm van ondersteuning waarbij, een daarvoor gecertificeerde hond, ondersteunend is in het traject dat we met elkaar aangaan. De hond kan zorgen voor andere of betere inzichten, helpt om gedrag te spiegelen, maar is ook 'gewoon' een laagdrempelige en fijne manier om tot inzichten te komen voor mensen die het fijn vinden om een hond om zich heen te hebben.
Bij praktijk Veerkracht is Pavlov mijn hondse collega.
Tijdens zijn inzet werkt Pavlov aan het vergroten van zelfvertrouwen en het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden en het helpen bij persoonlijke groei. Hij kan hierbij actief en passief ingezet worden, afhankelijk van de hulpvragen en doelstellingen.
Toch voelt het veel laagdrempeliger dan veel andere vormen van hulpverlening waardoor er meer motivatie is om te werken aan hulpvragen en doelstellingen.
Juist in het contact met honden ervaren mensen vaak dat hun problemen worden herkend zoals zij deze zelf ervaren.
En juist die (h)erkenning maakt het werken met honden zo waardevol.
Animal assisted therapy valt goed te combineren met cognitieve gedragstherapie of ACT.
Tijdens onze sessies werken we met het natuurlijke gedrag van Pavlov.
Hoewel Pavlov een gedragstest heeft ondergaan, is het geen getrainde hond die precies doet wat ik van hem vraag. Ik ben namelijk van mening dat ik daarmee aan de essentie van mijn ondersteuning voorbijga.
Mijn hond mag dan ook verschillende vormen van communicatie laten zien of uit een situatie stappen als hij dat wil.
opmerking
Veerkrachtpraktijk is uiteindelijke diegene die beslist of een hond wel of niet passend is bij een inzet. Er kunnen redenen zijn waarom ik besluit om geen hond in te zetten.
Wil je meer weten over Pavlov? kijk dan hier
Copyright © veerkrachtprakijk