Kinder- en jongeren- en gezinscoach

kinderen en jongeren

Zowel coaching als therapie zijn gericht op het helpen en ondersteunen van jeugdigen bij het bereiken van hun persoonlijke doelen.

Het verschil zit vooral in de benadering en de doelstellingen.

Coaching richt zich op het hier en nu en onderzoekt het potentieel van het kind of de jongere. In coaching ligt het accent op iemand helpen ontdekken waar hij toe in staat is. Er wordt je door de coach een spiegel voorgehouden en de coach is je sparringpartner in dit proces.

 

In therapie ligt het accent meer op datgene dat beschadigd is en gaat men ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. Vaak duren therapietrajecten daarom ook langer dan coachtrajecten omdat je werkt aan het begrijpen van dieperliggende oorzaken van emotionele pijn en gedragspatronen. Hier gaat simpelweg meer tijd en energie in zitten.


De coaching of therapie niet afhankelijk van een indicatie of verbonden aan een jeugdzorgorganisatie.


Afhankelijk van je hulpvraag maken we de keuze om een coaching- of therapietraject met elkaar aan te gaan.

Wil je meer weten over mijn opleidingsachtergrond, kijk dan hier.

Tijdens onze afspraken werken we op verschillende manieren aan jouw hulpvragen.

Ik vind het belangrijk om het kind of jongere als geheel te zien, met oog voor factoren zoals temperament, mogelijkheden en beperkingen op (senso)motorisch, cognitief, relationeel, lichamelijk en emotioneel vlak en heb een ruime ervaring en maak gebruik van verschillende methodieken die ik kan inzetten tijdens de coaching.

Zo zet ik (waar wenselijk) mijn honden in om aan hulpvragen te werken, maar ik werk bijvoorbeeld ook middels POPtalk, EenTonVol en vele andere methodieken, zoals de POWer training of ACT

Ik werk middels cognitieve gedragstechnieken aan waarneembaar gedrag (stilstaan bij jezelf en de ander) maar ook eventueel aan het veranderen van beelden en gedachten over jezelf en/of de omgeving die disfuctioneel zijn, en bied alternatieve oplossingen aan.

In sommige situaties is het ook mogelijk een EMDR-sessie aan te gaan met elkaar.


In al onze afspraken ligt het accent op het ontwikkelen en vergroten van zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn, lichamelijke en emotionele veiligheid en communicatie.

Ik ben er van overtuigd dat een kind of jongere enkel tot zijn recht kan komen als hij zich in balans voelt op al zijn levensgebieden.


Systemisch

Systemisch werken berust op het idee dat we allemaal deel uitmaken van groepen, oftewel systemen, en dat binnen al die systemen (onbewuste) patronen en dynamieken bepalen hoe we ons gedragen.

Zo is de jongere ook iemands zoon of dochter, broer of zus, kleinkind, leerling, klasgenoot, vriend of vriendin.


Systemisch werken zet een proces in gang waarbij oude patronen losgelaten kunnen worden. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Door bewust te worden van de situatie en er vanuit een andere hoek naar te kijken kan het er heel anders uitzien, helemaal veranderen of zelfs
verdwijnen.


let op: om in aanmerking te komen voor coaching of therapie binnen mijn praktijk moet het kind minimaal 6 zijn.

Coaching of therapie voor kinderen tot 12 jaar vindt alleen plaats tijdens schooluren, omdat het voor een kind te intensief is om na schooltijd ook nog een traject aan te gaan. Ook verwacht ik een actieve houding van zowel kind als ouder(s) tijdens de afspraken.